Ma már kutatások is igazolják, hogy a kovászos kenyér rendkívül sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az egyik előnye talán nem más, mint hogy tele van értékes és hasznos tápanyagokkal. A következő tápanyagok találhatók meg a kovászos kenyérben: kálium, B12-vitamin, szelén, E-vitamin, vas, B1-vitamin, B6-vitamin, riboflavin, mangán, cink, magnézium, kalcium, niacin, folát.
A fehér lisztből készült kenyérnek nagyon sok a hátránya és az egészségre gyakorolt negatív hatása. A szénhidrátok fogyasztása azt eredményezi, hogy megemelkedik a vércukorszint, majd hirtelen lecsökken, ez pedig labilis hangulatot okoz. Hosszútávon pedig megnöveli a krónikus betegségek, többek között a cukorbetegség kockázatait. A kovász azonban nem emeli meg ilyen drasztikusan a vércukorszintet, mert megváltoztatja a szénhidrátokat, és rezisztens keményítőt termel. A rezisztens keményítők emésztése hosszabb időt vesz igénybe, szabályozva a véráramba belépő glükóz mennyiségét.
Amennyiben a gyulladás sok ideig jelen van a szervezetünkben, úgy krónikus gyulladás alakul ki. A kovászos kenyér nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében, illetve hatására csökkenhet az inzulinrezisztencia kockázata. Nem mellesleg a lipidszintek is csökkenő értékeket mutatnak, és még a hasi zsír is csökken, amivel a metabolikus szindróma kockázatai is minimalizálódnak.
A kovászos kenyérben megtalálható az ecetsav, amely megakadályozza a kenyér penészesedését. Emiatt tartósítószerek hozzáadására sincs szükség a készítése során. Ezért is van az, hogy míg a fehér kenyér könnyen penészes lesz, addig a kovászos kenyér csak hosszú idő múlva romlik meg, válik ehetetlenné.
Amikor a táplálék eléri a gyomrot, a baktérium-élesztőkeverék elkezdi lebontani a keményítőt. Mivel a bélrendszerre kevesebb munka hárul, így sokkal jobb lesz mind a működése, mind pedig az egészsége. A kovászos kenyér készítése hosszabb időt vesz igénybe, így a fogyasztása előtt a fehérje nagy része aminosavakká alakul. A hosszú előkészítési folyamat miatt sokkal könnyebben meg tudjuk azt emészteni. A kovászos kenyér ideális választás azok számára is, akiknek gluténallergiájuk, -érzékenységük van.
Sok más kenyérfajtával ellentétben a kovászt olyan módon erjesztik, ami csökkenti a benne lévő nemkívánatos szénhidrátokat.
Éppen ezért a kovászos kenyér fogyasztása nem okoz vércukorszint-ingadozást, ellentétben az élesztővel készült kenyérrel. Ezért a kovászos kenyér ideális kehet azok számára, akiknek vigyázniuk kell a vércukorszintjükre.
A kovászos kenyér nagyobb koncentrációban tartalmaz úgynevezett Lactobacillus baktériumokat, amelyek több tejsavat termelnek. A több tejsav megkönnyíti az emésztést, és elősegíti az ásványi anyagok hozzáférhetőségét.
A kovászban található magas rosttartalom javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, ami elősegíti a glükóz szabályozását és az anyagcserét. Emellett támogatja a zsírégetést és ezzel együtt a fogyást is.
EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK, ÉTELINTOLERANCIÁK?
Hazánkban még nem elérhető, speciális vizsgálatok német laborok segítségével (pl. baktériumflóra, paraziták, gombák, emésztettség, epe-és hasnyálmirigy-funkció…)
Tel.: 20/588-28-10, 70/422-44-39, http://balaicza.hu/category/orvosi-vizsgalatok/
FONTOS FIGYELMEZTETÉS
Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják.
Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért, még akkor sem, ha az adott tartalmat szakorvos véleményezte.
Panaszaikkal minden esetben keressék fel háziorvosukat vagy a megfelelő szakrendelést!
Dr. Balaicza Erika
A MATRICÁK, GIF-EK HASZNÁLATÁT ÉS A FONTOSAT, ÚJAT NEM MONDÓ HOZZÁSZÓLÁSOKAT KÉREM, AZ OLDALAMON MELLŐZZÉK! KÖSZÖNÖM!

